SHIATSU
Shiatsu tarkoittaa kirjaimellisesti sormilla painantaa ja ensisijaisesti shiatsuhoito onkin lempeää painelua sormilla ja kämmenillä. Lisäksi hoidossa voidaan käyttää lempeitä venytys- ja manipulaatiotekniikoita liikkuvuuden lisäämiseksi. Hoitokokemus on miellyttävä ja rentouttava - Shiatsu hoitaa kehoa ja mieltä.
Shiatsusta voi saada helpotusta mm. stressiin, unettomuuten, selkäkipuihin, nivelkipuihin, niska-hartiaseudun jumeihin, ruuansulatusvaivoihin, vaihdevuosivaivoihin tai alakuloiseen mieleen. Ennaltaehkäisevänä hoitona se on ihanteellinen koko kehon energiatasapainon ylläpitäjä tai kaikessa yksinkertaisuudessaan shiatsuhoito voi olla vain hemmotteluhetki arjen kiireessä. Shiatsu tuntuu, mutta ei satu.
Shiatsu on syntynyt Japanissa 1900-luvun alkupuolella ja se pohjautuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Eurooppaan shiatsu on rantautunut 1970-luvulla. Japanin terveysministeriö kuvaa shiatsua seuraavasti: ”Shiatsutekniikalla tarkoitetaan sormilla ja kämmenillä tehtävää painelua tiettyihin paikkoihin kehossa, kehon epätasapainon korjaamiseksi sekä terveyden ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Se on myös tiettyjen sairauksien paranemistä edistävä menetelmä.”
Usein me täällä länsimaissa lähdemme hakemaan apua kehohoidosta vasta silloin, kun epämukavaa oloa on ollut jo jonkin aikaa - kolotusta, jumitusta, kiristystä kropassa tai mielessä. Silloin ei välttämättä yksi hoito riitä tuomaan helpotusta vaan on hyvä varautua muutamaan hoitokertaan noin viikon, parin välein.
Itämaisessa filosofiassa ajatellaan, että meidän olisi hyvä ylläpitää terveyttä eli huolehtia omasta hyvinvoinnistamme. Jos käytät shiatsua hyvinvointisi tukena, voi sopiva hoitoväli olla kuten hieronnassakin eli 3-6 viikkoa.
Jos taas tulet shiatsuun vain rentoutumaan ja hemmottelemaan itseäsi, silloin käyt hoidossa sinulle sopivin aikavälein.
Hoito mukautetaan aina asiakkaan tarpeiden mukaisesti: joskus se voi olla voimakkaampi ja dynaamisempi ja toisella kerralla hyvinkin pehmeä. Hoito voidaan tehdä kylkiasennossa, vatsallaan tai selällään sen mukaan, mihin hoidossa keskitytään ja myös huomioiden mikä asento on hoidettavalle mukavin.
Kuvat: (c) Tarja Leporanta